0

Åh,ni fantastiska män!

Man

För andra betydelser, se Man (olika betydelser).
 
Bild av man från Pioneer plaque utsänt i världsrymden.

En man är den fullvuxna människan med biologiskt hankön till skillnad från en vuxen hona, som kallas kvinna. Termen "man" används dels avseende manliga biologiska könskaraktäristika, dels för de olika kulturella roller och förväntningar som hör ihop med manskönet, och ofta i bägge betydelserna samtidigt.

Som hos de flesta däggdjur, ärver mannens genom en X-kromosom från modern, och en Y-kromosom från fadern. Det manliga fostret producerar en större mängd androgener och en mindre mängd östrogener än vad det kvinnliga fostret gör. Det är främst dessa skillnader av könshormoner som är orsaken till de fysiologiska skillnaderna mellan män och kvinnor.

Det föds något fler pojkar än flickor; kvoten är 1,05 till 1. Trots detta finns det fler vuxna kvinnor än män. Män och pojkar är överrepresenterade i dödstalen - detta gäller redan som foster. Män lever i genomsnitt fem år kortare än kvinnor.[källa behövs]

Biologi

Män har olika sexuella egenskaper som skiljer dem från kvinnor. Skillnaderna ligger både hos könsorganen som behövs för förökningen, och i sekundära könsskillnader vilka har betydelse både för förökning och på andra plan. I motsats till kvinnor är männens könskörtlar (testiklarna) externa; kvinnors könskörtlar, äggstockarna sitter inuti kroppen. Testiklarna skyddas av en hudpåse, pungen, och placeringen utanför kroppen beror på att de spermier som produceras i dem inte tål den högre temperaturen inuti kroppen. Mäns övriga yttre könsorgan (penis)är också större än kvinnors (inre och yttre blygdläppar och klitoris) och placerat lite mer upp på kroppen istället för mitt emellan benen som hos kvinnor. Studiet av den manliga reproduktionsapparaten och könsorganen kallas andrologi. Redan vid befruktningen är normalt individens kön bestämt, då pojkembryons könskromosomer utgörs av en Y-kromosom och en X-kromosom. Män har en kraftfullare muskulär omgivning runt skelettet än kvinnor.

Centrala nervsystemet

Det finns små skillnader mellan kvinnors och mäns hjärnor. Äldre forskning ville göra gällande att mannens storhjärna generellt var 8-10% större än kvinnans.[1][2] Mannen sades ha 4% fler hjärnceller än kvinnor och 100 gram mer hjärnvävnad.[3] Nyare forskning har dock visat att skillnaden ligger i formen av hjärnsubstans men att dessa skillnader kan variera mycket beroende på externa faktorer och i vilken ålder testerna sker. Vad effekten av skillnader innebär är forskningsvärlden inte heller eniga om.[4][5] En studie visar att hjärnans serotoninsystem skiljer sig år mellan kvinnor och män och studien föreslår att detta kan ligga till grund för varför fler kvinnor än män lider av ångest och sjuklig oro.[6]

Lotta ;-)

Kommentera här: